Facel Vega Facel III, 1963

Terug naar het archief  -  Foto overzicht  -  Technische gegevens

Als fabrikant van grote, dure en extreem luxueuze "Grand Routiers" voor de rijksten der aarde besloot Facel Vega aan het eind van de jaren vijftig de markt voor compacte luxe auto's te betreden. Een markt waarin onder andere Alfa Romeo vertegenwoordigd was met de Giulietta, Lancia met de Appia en Mercedes met de 190 SL.
In 1959 zag de Facel Vega Facellia het levenslicht; een zeer fraaie, luxueuze en zeer fraai afgewerkte automobiel die als cabriolet en als coupe te koop was. Door problemen met een geavanceerde in eigen huis ontwikkelde motor en daaruit volgende garantieclaims besloot de fabriek de kleine Facel uit te rusten met robuuste en beproefde Volvo techniek.
Zo zag in 1963 de Facel III het levenslicht. De automobiel was voorzien van een Volvo B18 motor en een Volvo vierversnellingsbak met overdrive. Net als bij de grote Facels waren de interieurs een lust voor het oog en waren alle blank metalen delen aan de buitenzijde, zoals de bumpers, van kunstig gevormd roestvrij staal.
De Facel III is een schaarse automobiel, er werden in 1963 en 1964 slechts 432 exemplaren gebouwd. In 1964 werd de Facel III opgevolgd door de Facel 6. De Facel 6 was voorzien van een Austin Healey zescilindermotor en werd slechts 26 keer gebouwd.

Technische gegevens

4 cilinder lijnmotor (Volvo B18)
cilinderinhoud: 1780 cc.
carburatie: 2x S.U.
vermogen: 108 pk. bij 6000 tpm.
topsnelheid: 180 km/u.
versnellingen: 4 handgeschakeld + overdrive
gewicht: 1250 kg.

© 2009, V3D/ ClassicarImages. Alle rechten voorbehouden.